I kväll öppnar nya nattboendet i Karlstad

Publicerad

I kväll klockan 21:00 slår nätverket Vintervärme upp portarna till det nya tillfälliga nattboendet i Karlstad. 

– Det är jätteviktigt att det öppnar, speciellt när det är den temperatur som det är ute nu, säger Johan Husberg, församlingsherde och talesperson för nätverket.

Det är en lokal i gamla Älvkullegymnasiet i Karlstad som nu blir tillfälligt nattboende för hemlösa i Karlstad.

Det finns två sovsalar i lokalen, en för kvinnor och en för män. När de anländer kommer det att serveras enkel kvällsmat sedan ska det vara tystnad och vila mellan 22.30 och 06.45.

Som mest kommer 15 personer kunna övernatta där samtidigt, men behovet är troligen större än så berättar Johan Husberg.

– Det är alltid svårt att veta hur många hemlösa som finns eftersom det varierar mycket, men jag tror inte att detta täcker det behov som finns men det är det här som vi har möjlighet att erbjuda, säger han.

Coronapandemin kräver extra smittskyddsrutiner 

Johan Husberg berättar att nätverket varit i kontakt med Smittskydd Värmland som gett sitt godkännande till verksamheten och de har även fått tydliga instruktioner för att det ska vara smittsäkert. 

– Vi arbetar med avstånd som till exempel syns här i sovsalen, volontärerna kommer ha visir och vi har handsprit, säger Johan Husberg.

I videon ovan ger Johan Husberg en rundvisning i lokalerna. 

Nätverket Vintervärme

I nätverket ingår Svenska kyrkan, Karlstads pastorat, Karlstads kyrkliga stadsmission, RIA Hela människan, Rotary Karlstad City, Karlstads kommun, Pingstkyrkan, Equmeniakyrkan, Tingvallakyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.