Anton Selberg Foto: TT/SVT

Lanthandlare bjuder på lunch

Publicerad

”Ni är ovärderliga alla fantastiska människor i vår offentliga sektor”. Det tycker ägarna till ICA i Likenäs och erbjuder gratislunch till alla som jobbar på midsommarafton.

– Vi försöker hitta saker där det känns att folk blir glada och där det berör. Små saker som kan skapa glädje och bra stämning i dalen, berättar lanthandlaren och initiativtagaren Anton Selberg.

De tog över lanthandeln i Likenäs i februari i år, Fredrik Halvardsson och Anton Selberg. Sedan dess har de arbetat med butiken och med att lära känna sina kunder. Men arbetet har inte bara handlat om handel utan också om visst socialt arbete.

– Högtider kan vara positiva för många men kan också vara jobbiga för vissa. Så vi har varje högtid försökt hitta på saker som kan sätta lite guldkant på folks vardag, berättar Anton Selberg.

Senast i raden av arrangemang är att erbjuda gratis lunch till alla inom offentlig sektor som jobbar på midsommarafton.

– Vi ser ju hur personalen inom offentlig sektor sliter. Här om dagen var det några som var här och handlade och fick ett larm mitt i lunchen och fick lämna korgen och åka på det. På midsommar händer det ju en hel del olyckor och sådant så då ville vi bidra med något till alla som jobbar den dagen.

Positiv respons

På sociala medier har handlarna fått flera kommentarer som hyllar initiativet.

”Jag blir nästan rörd av detta. Jag är en av alla som har jour under midsommar och jag tror aldrig att jag läst eller varit med om något liknande. Men jag kan nog säga från oss alla som jobbar under denna dag TUSEN TUSEN TACK”, skriver en person i en kommentar.

Och handlarna har fått många reaktioner och glada tillrop för sina idéer.

– Vi har fått en hel del positiv respons. Jag vet att de pratade om det på brandstationen och att de var rörda. Det är så roligt att fortsätta när man gör andra människor glada.

Lanthandlarna förväntar sig att en hel del invånare nappar på initiativet om gratislunchen.

– Vi vet att det kommer förbi en brandbil med folk. Exakt hur många som kommer under dagen får vi se men vi ska förbereda en jäkla massa påsar, skrattar Anton.

”Butiken – navet på orten”

I påskas arrangerade handlarna äggjakt och man bjöd även alla på äldreboendet på mat. Ett engagemang som Anton menar är viktigt.

– På en liten ort är det som att butiken på något vis blir navet. Om vi kan vara med och påverka med små grejer så märker vi att det betyder mycket för folk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.