Foto: TT

Midsommarrusning till Systembolaget

Uppdaterad
Publicerad

Under midsommar är det många som besöker Systembolaget och spritförsäljningen ökar kraftigt jämfört med andra veckor. Men enligt statistik som nyhetsbyrån Sirén plockat fram så har spritförsäljningen sjunkit de senaste sex åren.

– Dagen före midsommar är vår största försäljningsdag på hela året. Vi väntar oss ungefär 1,2 miljoner kunder, säger Matilda Dannetun, pressekreterare på Systembolaget, till nyhetsbyrån Sirén.

När det gäller försäljningen av sprit har den sjunkit med nästan fem procent mellan åren 2010 och 2016. Det är bara i tre län som försäljningen ökat: Västerbotten, Västernorrland och Uppsala.

I Värmland har försäljningen av sprit minskat med sex procent, men Värmland är också ett av de län där spritförsäljningen är som störst, förra året såldes 975 liter sprit i Värmland. Det är bara i Stockholm, Skåne och Västra Götaland som det säljs mer sprit.

En förklaring till att det säljs så mycket sprit i Värmland kan vara att många norrmän handlar på de systembolag som ligger i Charlottenberg och Årjäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.