Daniel Hedenbo från Värmländska ornitologiska sällskap var ute och spanade efter fåglar idag. Foto: SVT

Idag börjar årets fågelräkning

Uppdaterad
Publicerad

I fjol var 700 värmländska fågelbord med i fågelräkningen och sammanlagt noterades 36 000 fåglar. Talgoxe och blåmes är vanligast, men vissa år ökar också antalet siskor.

– Den årliga fågelräkningen är ju en koll på vad det finns för fåglar den här vintern i Sverige, av olika arter i olika delar av Sverige, säger Daniel Hedenbo i Värmländska ornitologiska sällskapet.

Daniel Hedenbo säger att det är variationer varje år mellan vilka arter man ser.

– Det beror kylan och tillgången på föda. Samtidigt kan man se långsiktiga trender, vissa fåglar minskar och andra ökar. Det kan bli intressant och se hur det blir i år. Det har varit ett så speciellt väder och är ett så speciellt väder. Det är svårt att förutsäga om det kommer att vara fler eller färre fåglar.

Under ett halvtimmes inventeringspass i regnet på kyrkogården på Rud i Karlstad under fredagen noterade Daniel 27 fåglar av sex olika sorter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.