Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thomas Ek, platschef för gränskontrollen i Eda, berätta om hur det fungerat där under början av dagen i klippet. Foto: SVT

På tisdagen startade polisens gränskontroll

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag, tisdag, införs ett tillfälligt inreseförbud för inresande även från våra nordiska grannländer med syfte att minska smittspridningen.

– Det har gått bra. Vi har inte avvisat någon men några har inte haft mobilmottagning så de har inte kunnat få fram vaccinationsintyget, säger Thomas Ek, platschef för gränskontrollen i Eda.

På svenska sidan vid gränsen i Eda har två poliser sedan morgontimmarna kontrollerat passagerare i bilarna som kommer åkandes från Norge, för giltigt vaccinationsintyg, testintyg eller intyg om att man tillfrisknat från covid-19.

– Vi har en app och kontrollerar och så ser vi om det är godkänt eller inte och att det är rätt person, säger Thomas Ek, platschef för gränskontrollen i Eda.

Hör Thomas Ek, platschef för gränskontrollen i Eda, berätta om hur kontrollen fungerat under förmiddagen i klippet.

Undantag

Det nya inreseförbudet innebär att alla som inte är svenska medborgare måste kunna uppvisa vaccinationsbevis, intyg om tillfrisknande från covid-19 eller ett negativt coronatest. Men det finns många undantag, till exempel personer som transporterar gods återkommande eller personer som passerar gränsen för att jobba eller studera.

– Det berör inte svenska medborgare och inte heller personer under 18 år, säger Thomas Ek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet