Idag ska skräpet plockas upp. Till höger, Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent. Foto: Adam Ihse / TT

Hela världens städdag – tusentals plockar upp skräpet

Uppdaterad
Publicerad

Brukar du störa dig på skräp i naturen? Under lördagen ges chans att göra något åt saken. Tiotusentals svenskar och miljontals världsmedborgare går då ut för att plocka upp just skräp. Det är nämligen hela världens städdag.

– Ju fler vi är, desto större skillnad kan vi göra, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

För tredje året i rad arrangeras Håll Sverige rent-dagen, som är en del av World Cleanup Day. Tidigare har dagen kantats av olika evenemang för att locka skräpplockare, men med anledning av coronapandemin ombeds nu folk att ge sig ut på egen hand, ensam eller i mindre grupper under en timme mitt på dagen.

En av eldsjälarna är Magnus Clewemar som jobbar på kommunen i Karlstad.

– Som kommunanställd jobbar jag så gott som dagligen med att tömma papperskorgar och plocka skräp runt omkring i kommunen. Arbetet känns betydelsefullt och jag får mycket uppskattning för städningen som jag utför. Därför känns det så kul nu att även få engagera andra i detta arbete, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.