Lars-Johan Sahlin vid Länsförsäkringar Värmland tycker att stöldbegärliga saker ska DNA-märkas. Foto: SVT

Kraftig ökning av antal maskininbrott Värmland

Publicerad

Inbrotten i entreprenadmaskiner, som till exempel grävmaskiner, har ökat kraftigt de senaste åren. Däremot minskar inbrotten i personbilar i Värmland jämfört med för några år sedan och så är utvecklingen i hela landet.

Under fjolåret gjordes tillgrepp i 191 av de bilar som är försäkrade hos Länsförsäkringar i Värmland. Det är bara hälften av de rapporterade fallen för tio år sedan.

– Det är en kraftig minskning sedan 2009 och anledningen är att bilarna idag har både larm och startspärrar. Dessutom är utrustning som till exempel stereoanläggningar inte längre är så attraktiva. Det finns ingen marknad för dem, säger Lars-Johan Sahlin vid Länsförsäkringar Värmland.

Ökade utbetalningar

När det gäller entreprenadmaskinerna är utvecklingen en helt annan.

– 2014 hade vi en utbetalning för de här skadorna på omkring 700.000. I år har vi redan en betalat över två miljoner, fortsätter Lars-Johan Sahlin.

– De här maskinerna är ofta dåligt stöldskyddade och innehåller mycket dyr utrustning bland annat GPS-mottagare.

I klippet berättar Lars-Johan Sahlin hur man kan minska risken för inbrott i maskiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer