Emma Sundh är Karlstadtjej från början men bor nu mer i Stockholm och kallar sig influencer Foto: SVT

Influencern som botade miljöångesten med klubb

Uppdaterad
Publicerad

Emma Sundh och hennes kollegor har satt upp ett skyhögt mål: Att överlämna ett hållbart samhälle och en välmående planet till nästa generation.

– Jag tror vi kände en hel del klimatångest och att vi ville göra någonting konkret, samla människor, sätta press på företag och politiker och känna makt att kunna göra det tillsammans, säger hon.

I oktober publicerade FN:s sin klimatrapport, som konstaterar att snabba och omfattande samhällsförändringar krävs om vi ska få den globala uppvärmningen att stanna upp.

Men istället för att känna uppgivenhet inför miljöhotet så ville Emma Sundh vara med och påverka. Hon tog upp idén om en Klimatklubb med kollegorna Maria Soxbo och Johanna Nilsson och de nappade direkt. Klimatklubben har blivit en samlingsplats på sociala medier som på kort tid samlat många som vill känna att det går att göra något för miljön. 

– Vi fick tusen följare över en natt och nu har vi funnits i en månad och börjar vi närma oss  tjugotusen.

Därför engagerar sig folk

Varför tror du att det är så många som vill vara med i Klimatklubben?

– Jag tror att folk börjar förstå allvaret. Vi har en planet som har sagt ifrån flera gånger, vädret blir nyckfullare, vi hotas av torrare väder, matbrist och så vidare. Jag tror att många känner att de vill städa undan den oreda som vi ställt till med, säger Emma när vi står vid Klarälven och pratar miljö.

Vill förändra normer i vardagen

Emma Sundh är Karlstadtjej från början, hon lämnade Värmland efter gymnasiet och har jobbat som journalist med reportage för olika tidningsmagasin. Numer bor hon i Stockholm och kallar sig influencer.

Vad gör du som influencer?

– Jag plåtar bilder, skriver, jag inspirerar. Det är väl det jag gör, och så marknadsför jag mig själv.

I rollen som influenser peppar hon nu flera tusen följare i sociala medier i en mer klimatsmart rikning. Klimatklubbens ambition är inte att leverera tung miljöforskning utan förändra normer i vår vardag.

– Man kanske behöver tips på vegetariska rätter eller var man kan resa på jullovet utan att det tär för mycket på miljön. Det finns otroligt mycket kunskap i gruppen. Det är ändå tjugotusen hjärnor som går samman och gör någonting.

”Sitter alla i samma båt”

Hon driver opinion för klimatets skull, utan pekpinnar, hon tror att förändringen kommer om var och en känner sig delaktig i förändringen.

– Vi sitter ju alla i samma båt, kantrar den så ramlar alla i, så det handlar om att göra något tillsammans för att motverka det, säger Emma Sundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.