Daniel Svedberg på Värmlands Fotbollförbund berättar om vad som gäller för att vårens seriespel för barn och unga ska kunna genomföras. Foto: SVT

Inför seriestarten i fotboll: ”Superviktigt att följa riktlinjerna”

Uppdaterad
Publicerad

Nu till helgen är det seriestart för barn- och ungdomsfotbollen i Värmland. Runt 330 lag är anmälda, men på grund av coronapandemin kommer seriespelet se annorlunda ut i år och följs inte de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten kan matcherna stoppas.

– Vi får spela fotboll om vi följer riktlinjerna, säger kanslichefen på Värmlands Fotbollförbund, Daniel Svedberg.

Den, av många, efterlängtade seriestarten i barn- och ungdomsfotbollen närmar sig men seriespelet kommer att genomföras med vissa förändringar jämfört med tidigare år.

– Den stora skillnaden i år är att vi inte tävlar för dem upp till 18 år. Vi har satt ihop grupper i närområdet där man spelar ett visst antal matcher, säger Daniel Svedberg.

Max 50 personer

Matcherna kommer att ses som träningsmatcher, det vill säga inga resultat räknas och inga tabeller redovisas. Inte heller kan lag tvingas att spela match om det finns oro för smittspridning.

Folkhälsomyndigheten ändrade de allmänna råden i mitten av april, vilket innebär att matchspel inom barn- och ungdomsidrotten får genomföras med maximalt 50 personer på plats och utan längre resor.

– Det är superviktigt nu att värmländska ledare och föräldrar följer riktlinjerna.

Matcher kan stoppas

Redan nu under försäsongen har Värmlands Fotbollförbund uppmärksammats på att riktlinjerna inte följs, eller tolkas på olika vis, vilket gjort att förbundet informerat mer och försökt tydliggöra vad som gäller. Daniel Svedberg säger att han känner sig tryggare nu än för några veckor sedan men om riktlinjerna inte efterlevs har de möjlighet att stoppa matcherna.

– Om det fortsätter vara på ett sätt vi inte är nöjda med kommer vi behöva avsluta den här delen av säsongen, säger han.

Hur tycker du det funkar med coronarestriktionerna på fotbollsträningarna?

Om • Fotbollspelare håller nära pussavstånd. Dessutom totalt
samhällsoviktigt.

Mattias • Ett balanserat problem som behöver en balanserad inställning. Utrymmet är i regel tillräckligt, men man borde kanske sikta på att fela neråt, alltså att ha lite extra avstånd, lite färre. Om man som förälder kommer till planen och det ser trångt ut kanske man kan vända. Tränarna kan se till att i god tid vara av plan för att släppa fram nästa gäng. Osv. Det känns som det borde gå bra om alla har lite omtanke. Att barnen får träna fotboll borde inte tolkas som en signal att faran är över, utan som ett privilegie som kräver ansvarstagande.

Joakim Hedqvist • Ett annat exempel på den dåliga svensk attityd till korona pandemin. Hänsynslös och självisk. Avbryta all sport tills pandemin är under kontroll!!

Fotbollspappa • Jag har varit på ett par av mins sons lags träningsmatcher och där har det inte varit någon trängsel alls. Folk har stått väl utspridda och inte har det varit särskilt mycket folk på plats heller.

Rikard • Vad är problemet? Att föräldrarna kan stå med ordentligt avstånd till varandra en bit ifrån planen borde ju inte vara något problem? Att äldre släktingar inte skjutsar sina barn borde inte heller vara aktuellt då ifall de har åldern inne skall isolera sig? Borde inte vara nåt problem för max 50 st föräldra att sprida ut sig på ordentliga avstånd runt en fotbollsplan.

Fredrik J • Det är för många föräldrar där båda är med och kvar på träningar.
Tycker också att det är konstigt att så många mor- och farföräldrar skjutsar - jag förstår att det är ett personligt ansvar, men olustigt iallafall.
Det borde inte behövas några föräldrar som står bredvid överhuvudtaget. Skjutsa dit och åk därifrån. Kom och hämta efter. Behöver aldrig gå ur bilen.

Åsa H • Tyckte man höll mer påtaglig distans på sonens träning för 1,5 månad sen... Vems ansvar är det att se till att man inte är över 50 pers, är det tränarnas? Föräldrarnas?

Georg • Tycker att det ligger ett stort indivduellt ansvar hos föräldrarna. Problemet är kanske inte i första hand att det är si eller så många vid sidan av en fotbollsplan, utan att man inte håller tillräckligt stort avstånd till varandra.

Petra • Hej, Jag är fotbollstränare för ett lag med yngre barn och tycker det är svårt att veta hur man ska tillämpa restriktionerna. 50 personer - gäller det per grupp, per plan, eller per anläggning. Inte helt lätt att förstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet