Få jägare vill jaga varg

Uppdaterad
Publicerad

Hela torsdagsförmiddagen gick innan någon jägare anmälde intresse att delta i den nyligen beslutade vargjakten på de fyra vargar som får skjutas i Värmland. Men vid lunchtid hade en jaktledare anmält intresse.

Från 31 januari är det tillåtet att spåra, men eftersom snön smält bort i stora delar av reviren.

Dessutom har Länsstyrelsen efter prov från spillning beslutat att inte utlysa jakt i reviret Acksjön, då det ska finnas en genetiskt värdefull varg i detta område.

Varg i Värmland

– I stället har vi utlyst jakt i reviret Värnäs i norra Värmland, där det får skjutas två vargar, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen, till Värmlandsnytt.

Den nya vargjakten som Naturvårdsverket gav klartecken till på onsdagen är samtidigt på väg att bli ett rättsärende.

Tre miljöorganisationer kommer att överklaga jaktbeslutet till förvaltningsrätten.

Jakt på 16 vargar

Enligt beslutet blir det tillåtet att skjuta 16 vargar i åtta revir. Jakten startar på fredagen den 1 februari och får pågå till den 17 februari.

– Vi anser att jakten strider både mot EU-rätten och den svenska jaktförordningen, säger Oscar Alarik, jurist på Naturskyddsföreningen (SNF).

– Vi hoppas på ett stopp nu också. Vi håller inte med Naturvårdsverket om att jakten skulle gynna vargstammens bevarandestatus. Stammen är inte tillräckligt stor för en jakt av den här omfattningen. Dessutom blir det tillåtet att skjuta föräldradjur i flockarna, vilket innebär att man tar bort en försvarlig del av den reproduktiva stammen, säger Alarik.

– Vargjakten sker i blindo. Att man nu upptäckte en genetiskt värdefull varg där regeringen vill skjuta bort inavlade vargar är ren tur, inte del av Naturvårdsverkets planering. Ingen kan garantera att inte fler värdefulla vargar skjuts i årets vargjakt, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

De två andra organisationerna bakom överklagan är Världsnaturfonden (WWF) och Rovdjursföreningen. Nyligen lyckades de i ett annat ärende stoppa jakten på en varghona i Junseletrakten i Ångermanland.

Stark reaktion

Reaktionen mot att tillåta vargjakt har varit kraftig, inte bara från olika föreningar och organisationer. Över 7000 brev mot den genetiska rensningsjakten på varg har på ett dygn skickats via Svenska Rovdjursföreningens hemsida till Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

– Breven skickas från upprörda människor i hela Sverige, även från län där det finns mycket varg, säger Ann Dahlerus generalsekreterare på Rovdjursföreningen. 

Kampanjen började i går mitt på onsdagen efter att Naturvådsverket fattat beslut om licensjakt på 16 vargar i åtta revir.

– Att så många protesterat på så kort tid visar att det finns en stor opinion för varg, som politiker och myndigheter hittills vägrat lyssna på, säger Ann Dahlerus.

Upptäckten att en av vargarna i Acksjön var en genetiskt viktig varg, som härstammar i första eller andra generationen från en rysk/finsk varg i Kynnareviret i Norge, skedde som en del av det rutinartade arbetet med att kartlägga vargstammen. Nu utgår Acksjön som ett av de områden i Värmland där den så kallade riktade vargjakten får pågå och ersätts istället av ett revir i Värnäs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet