Foto: TT

Ingen licensjakt på varg i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen licensjakt på varg vintern 2020. Det meddelade Naturvårdsverket idag. Enligt beslutet är stammen för liten för att tåla jakt, men Jägareförbundet är mycket kritiskt.
– Naturvårdsverket påstår att vargstammen hålls nere på grund av illegal jakt, ändå vägrar man att tillåta en legal förvaltning, säger förbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen.

Enligt den senaste inventeringen finns 300 vargar i Sverige. Det innebär att stammen är i stort sett oförändrad sedan året innan, och mycket nära gränsen för vad som anses vara gynnsam bevarandestatus.

Naturvårdsverket har därför beslutat att inte ge Länsstyrelserna rätt att besluta om vargjakt i vinter.

– Vi arbetar med adaptiv förvaltning. Det innebär att vi anpassar förvaltningen efter gällande situation. Med en vargstam på cirka 300 individer finns inte utrymme för licensjakt, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Krympande vargstam

Beslutet får skarp kritik från Jägareförbundets rovdjursansvarige, Gunnar Glöersen.

– Naturvårdsverket har sagt att det är illegal jakt som håller stammen nere. Samtidigt vägrar man att tillåta legal jakt. Det här riskerar ju att permanenta en situation vi inte vill ha.

Vargstammen har minskat de senaste tre åren, och enligt forskare är illegal jakt en stor del av förklaringen.

Enligt Naturvårdsverket skulle licensjakt hota vargstammens gynnsamma bevarandestatus, det vill säga den nivå stammen måste ha för att överleva på sikt.

Värmland berördes enligt den senaste inventeringen av 27 vargrevir.

Dagens beslut påverkar inte länsstyrelsernas möjlighet att besluta om skyddsjakt för att exempelvis förebygga allvarliga skador på tamdjur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer