Foto: SVT

Ingen tillsyn av badhuset i Årjäng

Publicerad

Årjängs kommun anmäldes för bristande tillgänglighet efter SVT Nyheter Värmlands reportage om funktionshindrade Henning Fällman som inte har någonstans att byta om i simhallen. Nu har Diskrimineringsombudsmannen, DO, beslutat att inte gå vidare med anmälningarna.

– Vi har inte sett att det finns anledning att inleda någon tillsyn, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Efter inslaget om Henning som sändes i SVT i februari i år, inkom två anmälningar om bristande tillgänglighet till DO. En anmälan kom från Brottsförebyggande centrum i Värmland, och en kom från Hennings pappa, Mattias Fällman.

Henning Fällman har ryggmärgsbråck och simmar gärna eftersom det gör musklerna mer rörliga. Men i simhallen i Årjäng finns det ingen plats där han kan byta om, eftersom han behöver få hjälp av sin mamma, och hon får inte vistas i herrarnas omklädningsrum. Henning är hänvisad till toaletten på damernas istället, en lösning som inte fungerar för Henning.

Lägger ärendet på hyllan

Efter anmälningarna om bristande tillgänglighet har DO bestämt sig för att inte gå vidare med en tillsyn i Årjängs kommun, vilket innebär att ärendet läggs på hyllan. Vilka skäl som ligger till grund för bedömningen svarar inte DO på.

– Det kan jag inte säga. Det vi gör är att vi tittar på om det finns omständigheter som gör att det finns anledning att göra en tillsyn, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen.

Och det har ni inte hittat i det här fallet?

– Vi har bedömt att vi inte ska göra en tillsyn just nu, åtminstone.

Henning Fällmans pappa, Mattias Fällman, är kritisk mot att det inte inleds någon tillsyn i Årjäng.

– Jag tycker att det är rätt och slätt för jävligt. DO ska ju ta tag i sådana här frågor, det är ju det de är till för. Tar de inte tag i de här sakerna kan de lika gärna lägga ner verksamheten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.