Det är drygt 15 meter kvar att tappa ur inför vårfloden och nivån beräknas sjuka tio meter fram till påskhelgen. Foto: TT

Ingen vårflod före påsk

Publicerad
De senaste två veckorna har det varit torrt väder i områdena längs Klarälvens och Dalälvens sträckning med plusgrader på dagarna och kallare på nätterna.

I fjällen där det finns gott om snö har läget inte förändrats och på lägre höjd där det är lite eller ingen snö har marken börjat torka upp. Detta märks tydligt i tillflödet till vattendragen som nu minskar dag för dag.

– Väderprognosen för den närmaste veckan är fortsatt torr och det blir lite kallare. Mycket lite av den snö som finns kommer smälta och tillflödet ut i sjöar och vattendrag kommer fortsätta att minska under nästa vecka, det talar för att det inte blir någon vårflod innan påsk, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum i ett pressmeddelande.

I Klarälven sjunker nu nivån i Höljesmagasinet snabbt. Nivån har sjunkit sex meter på två veckor och för varje meter nedåt blir sjöns yta mindre och takten nedåt går allt fortare.

Det är drygt 15 meter kvar att tappa ur inför vårfloden och nivån beräknas sjuka tio meter fram till påskhelgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer