Ingen vindkraftspark i Hagfors

Publicerad

Bergvik Skog kommer att dra tillbaka ansökan om att bygga vindkraftsanläggningen Gustav Adolf i Hagfors kommun.

Projektet, som enligt planerna skulle omfatta 60 vindkraftverk med en höjd på 250 meter, har fått kritik av de boende i området. Men enligt uppgifter till SVT från flera källor har bolaget nu beslutat att dra tillbaka ansökan.

Projektledaren Torsten Persson på Bergvik Skog AB bekräftar under måndagseftermiddagen uppgifterna till SVT Värmland.

– Vi har fattat ett beslut om att avbryta projekt Gustav Adolf i Hagfors. Orsaken är att med det lågflygningsområde som Försvarsmakten nyligen infört gör att vi bedömer att chanserna är alldeles för små för att vi ska få till ett miljötillstånd.

Vad händer nu?

– Vi kommer inte att investera något mer i det här projektet och avbryter det omedelbart. Tyvärr men så är läget, säger Torsten Persson.

Stoppar vindkraftprojektet

Åsa Johansson (S), kommunalråd i Hagfors, säger så här om att Bergvik Skog stoppar vindkraftprojektet.

– Vi har inte tagit ställning varken för eller emot i kommunen gällande det här, utan vi har väntat på svar på de funderingar vi hade i vårt remiss svar.

Men hur ser ni på att kommunen förlorar den här stora investeringen?

– Det är svårt att svara på det eftersom vi inte hade tagit ett beslut i det här. Kommunen har ju inte lagt ner mycket jobb på det här. Men det är ju en stor investering som nu inte blir av men många är nog lättade över det här beskedet, säger Åsa Johansson.

Stort ingrepp i naturen

För föreningen Horisont Hagfors som varit motståndare mot vindkraftsetableringen och drivit frågan hårt var beskedet om att Bergvik Skog AB  kommer dra tillbaka sin ansökan positiva nyheter.

– Det var ju mycket glädjande om det är så. Det förvånar mig egentligen inte så mycket, det har varit en kraftig opinion emot detta, säger styrelsemedlemmen Claes-Henric Engström.

Motståndet mot den planerade vindkraftsetableringen grundas framförallt i att föreningen anser att en vindpark i den storleken skulle göra ett för stort ingrepp i naturen.

– Jag vill påstå att det är en stor framgång för befolkningen i Hagfors och för framtiden, om detta stämmer, säger Claes-Henric Engström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer