Inget tillfälligt stopp för vargjakten

Publicerad

Det blir inget tillfälligt stopp för vargjakten i Värmland, så kallad inhibition. Förvaltningsrätten i Luleå avslår begäran från Föreningen Nordulv.

Länsstyrelserna i Örebro och Värmland har beslutat om jakt på totalt tolv vargar i revir som berör Värmland. Beslutet har överklagats av Svenska Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och föreningen Nordulv, som även begärt så kallad inhibition. Då stoppas  jakten tillfälligt och får inte inledas förrän överklagandena prövats, men enligt domstolen finns inga skäl för ett sådant beslut.

Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att jakttiden inte inleds förrän den andra januari. ” Det är således mer än två månader kvar fram till dess att jakttiden börjar löpa och beslutet blir verkställbart. Det är en förhållandevis lång tid. Förvaltningsrätten har dessutom för avsikt att avgöra målet slutligt innan den 2 januari 2017.”

Läs mer: Historisk jakt på 24 vargar

Från och med i år är det Förvaltningsrätten i Luleå som pröver samtliga överklaganden som gäller vargjakt. Besluten kan sedan överklagas vidare till Kammarrätten i Sundsvall,  och i sista hand Högsta förvaltningsdomstolen.

Jaktbeslutet  gäller sex vargar i Brattforsreviret och lika många i Lokareviret, som sträcker sig över länsgränsen mellan Örebro och Värmland. Jakttiden är satt till den andra januari till och med den 15:e februari. Dessutom får sex vargar skjutas i Dalarna och sex i Gävleborgs län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer