Representanter för det så kallade Inlandsupproret manifesterade under vårmarknaden i Hagfors. Foto: Olle Göransson

Inlandsuppror från Hagfors till Sorsele

Publicerad

Under lördagen samlades representanter för det så kallade Inlandsupproret på flera platser i landet för att uttrycka sitt missnöje och kräva satsningar på glesbygden.
I Hagfors hölls en manifestation under den pågåense vårmarknaden.

Det så kallade Inlandsupproret startade på sociala medier och har spridit sig snabbt, från Sorsele i norr till Hagfors i söder.

Medlemmarna kräver satsningar på de glest befolkade delarna av landet, för att säkra grundläggande samhällsservice.

Under lördagen manifesterade man på ett stort antal platser, från Hagfors och norrut.

– Vi har pratat med folk och samlat namnunderskrifter till stöd för våra förslag, säger Olle Göransson, företrädare för Inlandsupproret i Hagfors, där medlemmar fanns på plats på vårmarknaden.

Vill ha något tillbaka

– Människor kom och pratade och var positiva. Vi har fått många bra idéer, som att kommunerna ska få behålla intäkterna från vattenkraften som i Norge. Eller vindkraften.  Vi får bara snurrorna, men pengarna går nån annanstans.

Inlandsupproret kräver nu att den parlamentariska Landsbygdskommitténs 75 förslag genomförs. Det handlar om allt från tillgång på bredband till fler poliser och ett stopp för nedläggningen av Arbetsförmedlingens lokalkontor.

– Vi har tröttnat på att landsbygden bara förväntas leverera, men inte får någonting tillbaka!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer