Branäs historieskrivare Torleif Styffe granskar ett foto av Branäs allra äldsta byggnad, Västgården, som byggdes runt år 1600. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Innan liftarna kom till byn

Uppdaterad
Publicerad

I december har det gått 30 år sedan Branäs skidanläggning invigdes och nu skrivs Branäs historia. Men det är inte en berättelse om skidanläggningen utan om det som fanns innan liftarna kom till byn.

– Det känns angeläget eftersom det är en by som förändrats så dramatiskt under de senaste 30 åren. Branäs har gått från att vara en bondby till närmast en stadsmiljö, säger Torleif Styffe som författar boken om Branäs.

Bakom boken står Branäs byalag som inledde arbetet med boken i början av året. När boken är klar kommer den att vara fylld av personporträtt, boställen och bilder.

Bilden från säterbyn Kletten är en av hundratals bilder som letats fram under arbetet med att skriva boken om Branäs historia. Foto: Privat

– Man behöver känna till lite om historien. Ska man kunna sikta framåt så måste man ha lite kunskaper bakåt också. Och just nu finns det inte så många Branäsbor kvar så att nu är nog sista tillfället att kunna ta reda på hur livet var, säger Torleif Styffe.

Turism redan för 100 år sedan

Det Branäs som träder fram ur historiens skugga i samband med bokprojektet är ett annat Branäs än det vi känner i dag. För även om det fanns turister i området som kunde få guide upp till Branäsbergets topp redan i början av 1900-talet så var livet i byn långt ifrån lika glamoröst som i dagens toppmoderna skidstugor med närhet till all tänkbar service.

Författaren och mångsysslaren Torleif Styffe skriver boken om Branäs historia på uppdrag av Branäs byalag. Foto: Rino Rotevatn/SVT

– För 85 år sedan ungefär så fanns det ingen bilväg i byn. Branäs var baksidan och Ransby var framsidan. Sedan byggde de en bro och då tog sig Branäsborna ut i stora världen. Innan det fick de ta båt för att ta sig över älven till stora vägen. 1936 var Branäsbron klar och den innebar en stor förändring för folket i Branäs, berättar Torleif Styffe.

1936 stod bron över Klarälven vid Branäs klar. Innan dess var Branäsborna hävisade till båt för att kunna ta sig till den stora allfarvägen. Foto: Privat

Boken beräknas vara klar till Branäs skidanläggnings 30-årsjubileum i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.