Asylsökande tjejer som spelar innebandy i Hagfors Foto: SVT

Hagforsinnebandy lyckas integrera tjejer

Uppdaterad
Publicerad

När Värmlandsidrotten delar ut pengar till integrationsprojekt för nyanlända går det mesta av pengarna till projekt för killar. Men i Hagfors Innebandyförening har man lyckats få dit tjejer.

I Älvstrandshallen i Hagfors tränar ett gäng tjejer från bland annat Syrien, Afghanistan och Hagfors. Zeinab Haidari satsar på att bli målvakt. 

– Jag vill stå i mål. Först tyckte jag inte det verkade så roligt med innebandy, men nu tycker jag det är jätteroligt, säger hon.

Hälsa på och fika

Det hela började för ett år sen. Gustaf Brosell och Sara Tedenljung ville göra något för de nyanlända tjejerna i Hagfors. Sara tog kontakt med skolan och Gustaf påbörjade det stora arbetet med att få hit tjejerna och få föräldrarna trygga i att låta barnen vara med.

– Det har handlat om att gå hem till dem. Besöka familjerna och sitta och prata, fika. Jag har väldigt mycket kontakt med dem och det är det som har gjort att det fungerat så bra, säger han.

Lapp räcker inte

Det handlar främst om att öka integrationen och ge barnen nya kompisar, att hjälpa till med språket och skapa band mellan föreningslivet och nyanlända.

Gustaf Brosell är uppvuxen i Malmö och har sett hur stora svårigheter det finns att få dom som är nya i Sverige att komma i kontakt med föreningar och fritidsaktiviteter. Han insåg att det inte räckte med att sätta upp en lapp.

– Vi tar för givet att folk från andra länder förstår hur föreningslivet fungerat, men föreningslivet är ganska unikt. Vi är vana vid att lämna av våra barn i en idrottshall, låta dem träna en och en halv timme och sen hämta dem. Så fungerar det inte i så många andra länder.

Mest killar i inkluderingsprojekt

Innebandygruppen är ett av de projekt som fått stöd av Värmlandsidrotten.

Men faktum är att det är mest killar som får ta del av de pengar som delas ut av Värmlandsidrotten. Under 2016 delades närmare en och en halv miljon kronor ut till inkluderingsprojekt i Värmland. 1936 nyanlända barn och ungdomar fick ta del av dem. Bara 490 av dem var tjejer.

Men här i Hagfors är det tjejernas innebandy.

-Jag ska fortsätta med innebandyn, säger Zeinab Haidiri.

– Jag ska bli bäst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer