Ainaz Jalili Foto: SVT

Ainaz hittade hem i Hagfors genom innebandyn

Uppdaterad
Publicerad

När 13-åriga Ainaz Jalili kom till Hagfors från Afghanistan kände hon ingen på orten. Men det ändrades snabbt när Hagfors IF startade sitt nybörjarlag under våren 2016.

– Genom det fick jag nya vänner. När jag kom hade jag ingen vän alls men genom laget och föreningen har jag fått jättemånga nya vänner, säger Ainaz Jalili.

För tre år sedan startade Hagfors innebandyförening en nybörjargrupp med målet att öka integrationen genom att få unga invandrartjejer att börja idrotta. Projektet bedöms ha varit så lyckat att föreningen nu satsar på nya åldersgrupper och dessutom manar andra föreningar att följa i deras spår.

Som mest var det ett 20-tal invandrartjejer som tränade i nybörjargruppen. Men efter att Migrationsverket lämnat Värmland är det bara Ainaz Jalili kvar. Trots det vill innebandyföreningen fortsätta sitt integrationsprojekt. Nu med målet att nå också vuxna kvinnor.

– Jag vill säga att det inte bara handlar om integration utan också om inkludering. Jag tycker föreningslivet är ett av de bästa verktyg samhället har för just integrering och inkludering eftersom det är där vi svenskar samlas, säger Gustav Brosell som leder satsningen inom Hagfors IF.

Vill sprida idéen

Gustav Brosell tycker att fler föreningar borde ta efter Hagfors IFs satsning. Inte bara för integrationens skull utan också för den egna föreningens.

– Vi har fått jättemycket tillbaka i föreningen, inte minst genom att få se hur världen kan vara för andra. Det har varit en supersatsning, säger han.

Landslagsdrömmen

För Ainaz Jalilis del har dock innebandyn inte bara betytt nya vänner utan också en framtidsdröm.

– Mitt mål är att komma med i landslaget. Det är många som tror att man aldrig kan nå dit. Men om man vill det och kämpar för det så kanske man kan komma med, säger hon med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.