Foto: Dag W. Grundseth/TT

Motstridiga rekommendationer för vårdpersonal efter inreseförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat om ett inreseförbud från Norge för att minska risken för smittspridning av den nya muterade virusvarianten. Men rekommendationerna för vårdpersonal som bor med personer som arbetar i Norge var först motstridiga, menade Region Värmland.

– Vi har bett FHM om ett förtydligande, sa Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i ett pressmeddelande från Region Värmland på söndagen.

På söndageftermiddagen gav inrikesminister Mikael Damberg (S) besked om ett regeringsbeslut om inresestopp från Norge, från midnatt till och med den 14 februari, för att minska risken för smittspridning av den nya brittiska varianten coronaviruset.

Personer som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna uppmanas av Folkhälsomyndigheten att bete sig som om de har covid-19 och stanna hemma i väntan på provsvar eller i minst sju dagar. Detsamma gäller för övriga personer som bor med någon som varit i Norge.

Motstridiga rekommendationer

För arbetspendlare till de utpekade riskländerna (Storbritannien, Sydafrika, Brasilien och Norge) är FHM:s rekommendation att undvika kontakter utanför hemmet när man inte är på jobbet. Om landet kräver regelbunden testning för arbetspendlare, vilket Norge gör, behöver arbetspendlaren inte testa sig utöver det och övriga personer i hemmet behöver heller inte undvika att träffa andra.

– Men man skriver också att det är viktigt att hälso- och sjukvårdspersonal stannar hemma enligt de tidigare reglerna, vilket innebär att den som arbetar inom vård och omsorg inte ska gå till jobbet, sa Anna Skogsstam.

Regionen bad Folkhälsomyndigheten om ett förtydligande, eftersom de uppfattade rekommendationerna som motstridiga. För säkerhets skull rekommenderades vård- och omsorgspersonal att stanna hemma om de bor med någon som arbetspendlar från Sverige till Norge.

– Vi arbetar för fullt med frågan och håller på att se över hur vi kan möjliggöra för våra medarbetare att kunna börja arbeta så snart som möjligt. Samtidigt är det angeläget för oss att ha en samsyn med andra gränsregioner som också berörs av beslutet, sa Lena Gjevert, Region Värmlands hälso- och sjukvårdsdirektör på söndagen.

På måndagsförmiddagen kom ett förtydligande: vårdpersonalen kan gå till jobbet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Möte mellan region och kommuner

I pressmeddelandet framkommer det också att det hölls ett möte mellan regionen och länets kommuner under söndagseftermiddagen.

– Vi behöver samarbeta för att kunna lösa de problem som en stängning av gränsen för med sig, men det är jag övertygad om att vi kommer att göra, säger Peter Bäckstrand, regiondirektör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inreseförbud från Norge införs vid midnatt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet