Marianne Bengtzing blir utan internet i sommar när ADSL-nätverket avvecklas. Foto: SVT

Nästintill isolerade när ADSL stängs ned

Uppdaterad
Publicerad

Minst 1.800 personer i Värmland har hört av sig till SVT för att berätta om sina problem med bredband och mobiltäckning. En av dem som hörde av sig är Marianne Bengtzing. Hon och hennes man bor söder om Kristinehamn och befarar att bli näst intill isolerade fram mot sommaren.

– I fredags fick vi ett brev från Bredbandsbolaget, som är vår internetleverantör, om att avtalet sägs upp från och med den 31:a juli. Tidigare i vår ringde jag till Bredbandsbolaget och frågade, för då hade vi fått ett meddelande och hört att det skulle upphöra, ADSL, som vi har. Då sa de att det händer ingenting, ni får ett nytt brev i maj, för vi lägger bara över det på en annan station. Nu säger de upp avtalet istället, så ADSL kommer att stängas ner och vi blir utan internet, berättar Marianne Bengtzing till SVT Nyheter Värmland.

Nätleverantören avvecklar sin utrustning

I brevet framgår det att det är Bredbandsbolagets underleverantör Quadracom som avvecklar sin teleutrustning i området. Eftersom Telebolaget Quadracom äger nätet kan inte heller Bredbandsbolaget erbjuda någon alternativ lösning.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Vi klarar inte av att drifta den här utrustningen längre. För vissa delar av utrustningen finns det inte ens reservdelar längre, att få tag i. Det finns ju andra operatörer på marknaden, såsom Telia, som har satsat väldigt mycket på sin ADSL, och har uppgraderat till VDSL. Men just i de här områdena är det ju bara vi som är operatörer i dag då, säger Fredrik Lerigon, vd på Quadracom, till SVT Nyheter Värmland.

Väntar på fiberanslutning

Paret är medlemmar i en fiberförening och väntar på att en fiberdragning ska göras, men det kan ännu dröja ett par år innan det genomförs.

– Jag skulle helst se att de inte stänger ner ADSL förrän vi har en möjlighet att få fiber, och det har vi ju inte än. Man är väldigt strandsatt, menar Marianne Bengtzing.

– Quadracom stänger ju ner all sin ADSL i hela Sverige. Dessutom är det ju så att den driftsproblematik som vi ser, den blir ju inte bättre över tid, den blir sämre. Jag ser det som mycket bättre att gå till driftsäkrare alternativ som faktiskt redan finns på marknaden, säger Fredrik Lerigon.

Mobiluppkoppling inget alternativ

Men det är inte bara bredbandsuppkopplingen som är oroar, utan även dålig mobiltäckning, vilket innebär att inte heller telefonerna utgör ett alternativ när nätet stängs ner.

– Vi flyttade hit år 2001, och därefter har vi inte haft någon mobiltäckning nästan, över huvud taget. Då har vi Telia, och jag har ringt dit ett antal gånger och brevväxlat via mejl med dem, och varje gång säger de att inom sex månader ska det bli mycket bättre, säger Bengtzing.

Mycket skog stör mobiltäckningen

Hans G. Larsson, informationsansvarig på Telia, tror att förklaringen till varför paret har så dålig täckning kan vara att de bor i ett område med mycket skog.

– Finns det någon annan som har bättre mobiltäckning så är det klart att då kan man ju titta på hur det ser ut, menar Larsson, på frågan om Telia fortfarande utgör ett bra alternativ för paret.

– Men jag menar, man måste ju kunna få utnyttja internet och betala räkningar och sådant som vi gör i dag, och det är mycket annat som man sköter via internet också, så det känns ju som en skulle bo i ett U-land, avslutar Marianne Bengtzing.

Har du gjort SVT:s bredbandstest?

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet