Så här såg isproppen ut förra torsdagen. Foto: SVT

Isproppen inte längre ett hot mot bron i Edeby

Publicerad

Arbetet med isproppen i Klarälven vid Edeby, norr om Deje i Forshaga kommun är nu avslutat. De som kör över bron kan känna sig trygga.

– Vattnet flödar fritt och det är väldigt strömt i ytterkurvan så det är inga problem som vi bedömer, säger Morgan Häggbom, teknisk chef i Forshaga kommun.

Risken var att stora sjok av is skulle släppa och skada bron som går över älven längre nedströms. Men att lösa upp proppen var inte helt lätt och på tekniska förvaltningen har man aldrig tidigare utfört ett liknande arbete i Edeby, berättar Morgan Häggbom.

– Det har ju varit mycket is tidigare där uppe, men inte så här tjockt. Det har aldrig behövts någon åtgärd tidigare, säger han.

Till en början var det så kallt att maskinerna frös, men sen blev det lättare.

– Isen i tisdags var mer mosig, som sorbé om man säger Morgan Häggbom.

Arbetet pågick till dess att halva älvens bredd var öppen och vattnet kunde flöda fritt.

– Vi har inte tagit bort all is men vi har breddat upp och bedömer att det inte finns någon risk att det ska bli en fortsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.