Joakim Ljunggren lät sina följare på instagram rösta om vilken cykel han skulle köra på Foto: SVT

Ljunggren kan ta nionde kåsasegern

På lördag morgon går startskottet för den klassiska endurotävlingen Novemberkåsan som i år avgörs i Enköping. Fjolårsvinnaren Joakim Ljunggren från Karlskoga vill inte missa chansen att ta sin nionde seger.
– Jag är supertaggad, säger han när han visar upp nya hojen i sin pappas garage i Karlskoga.

Joakim Ljunggren tog sin femte raka seger förra året och har nu vunnit Novemberkåsan åtta gånger. Inför årets tävling är det bara seger som hägrar.

– Jag har åtta vinster och det vore sjukt bra med en nionde och då tar jag mitt tredje vandringspris, det hade varit grymt kul, säger Karlskoga EK-föraren.

Måste vara fräsch i huvudet

35 mil genom lera och vatten väntar årets tävlande och en stor del av sträckan körs i mörker. Starten går nio på lördag morgon och vinnaren beräknas i mål vid halv fyra på söndagsmorgonen.

– Det tuffaste är att orka och vara fräsch i huvudet och kroppen. Så fort du börjar bli trött i huvudet gör du misstag och då är det lätt att köra fast i kärren.

Hur många brukar droppa av?

– Det är väldigt olika. Jag har kört någon Kåsa där bara sex-sju stycken har gått i mål av 160. Förra året var det över hundra och det var de (tävlingsledningen reds anmärkning) lite besvikna över, det blev lite för lätt så nu i år ska de ta igen det och göra det långt och tufft.

Hur känner man sig i kroppen efter mer än 30 mil?

– Det vill man inte prata om, man är riktigt sliten. Jag har ju åkt Vasaloppet, men du bli mycket mer sliten efter det här.

”Hoppas ta dem på rutin och snabbhet”

Joakim Ljunggren lät sina följare på Instagram rösta om vilken motorcykel han skulle köra i år och det har resulterat i ett byte från en fyrtaktare på 450 kubik till en tvåtaktare på 300 kubik. Ett byte han verkar väldigt bekväm med.

– Den är lättare och passar vid den här typen av tuff körning så det kommer bli bra.

Det är upplagt för en stenhård helg i Enköping med en tuff bana och en mästare som kommer vara jagad.

– Det är många unga som kommer göra allt för att ta mig så det kommer vara ett hårt jobb, men jag hoppas jag tar dem på rutin och snabbhet.

Joakim Ljunggren håller Novemberkåsan som en av årets absoluta höjdpunkter, men vad som händer sedan är oklart. Klart är att den femtonfaldige SM-vinnaren i Enduro inte kommer köra SM nästa år.

– Jag vann SM i år och avslutar på topp, men jag kommer inte sluta köra motorcykel det är ju mitt liv. Det är inte omöjligt att det blir en Kåsa till, vi får se, säger han med lite lurig blick.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer