När Stina Engström mådde som sämst kunde hon inte ta sig till skolan. Foto: SVT

Stina mådde så dåligt att hon blev hemmasittare

Uppdaterad
Publicerad

Stina Engström var en helt vanlig tjej i mellanstadiet. Hon hade kompisar, bra lärare och inga problem hemma. Men så började ångesten och oron smyga sig på. Hon gick i sexan och fick ont i magen bara av att gå på bussen – den skulle ju till skolan. 

– Det är som att förklara känslan glad för någon som aldrig varit glad, säger hon.

Till slut gick det inte. Hon tog sig inte till skolan. I efterhand har hon svårt att peka ut en specifik anledning till att hon mådde dåligt av bara tanken på skolan, men hon tror att pressen och stressen spelade in. 

– Det var väldigt mycket som hände egentligen, jag kände mycket prestationsångest, stress och press och då blev skolan ett stressladdat ställe för mig och jag kunde inte ta mig dit, säger hon.

Fick stöd och hjälp

Som tur var fick hon det stöd hon behövde från familj, vänner och skola. När hon berättade för vännerna om hur dåligt hon mådde var det flera som öppnade upp och beskrev att de hade haft liknande känslor.  

– Min familj var oroliga. De visste ju inte heller vad det var. Det är inte så vanligt att stanna hemma från skolan och så kanske, men ju mer vi pratade och jag fick kontakt med psykolog som kunde förklara, ja men då kändes det bättre.

Efter flera år av specialpedagogik och samtalsterapi hos kommunens närvaroteam mår hon bra igen och har precis börjat gymnasiet.

I Arvika där Stina har gått i skola ser man ett växande problem och upplever att det är fler och yngre elever som blir hemmasittare.

Hör Stina Engström berätta om hur hon tog sig tillbaka i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.