”Jag vågar inte lita på prognoserna”

Uppdaterad
Publicerad

Med exakt en vecka kvar till Svenska Rallyt ser det bra ut på de flesta av specialsträckorna. Men på SS1 på Färjestads travbana väntar arrangörerna fortfarande på kylan.

Det är en gråmulen, mild och blöt dag på Färjestads travbana. En vecka kvar till rallystart och fortfarande ingen is på backen. Arrangörerna hade hoppats kunna börja spola banan idag, men plusgraderna satte stopp. I rallyhögkvarteret är vd Glenn Olsson trots det rättså lugn. Prognoserna talar om en övergång till kyligare väder, men rallychefen tar inget för givet.

– Vi tar det dag för dag. Vi vågar inte säga att det ska bli som prognoserna visar utan vi tar en dag i taget.

Litar du inte på prognoserna?

– Nej det gör jag inte.

Som vanligt är vädret i fokus när det drar ihop sig till rallyfest i värmlandsskogarna. Förra året tvingades man slopa flera sträckor på grund av mildväder. På andra körde man bara en gång istället för två.

Till årets rally har arrangörerna tagit lärdom. De vädermässigt mest riskfyllda sträckorna har strukits till förmån för mer högt belägna vägsträckningar. Och just nu ser det bra ut.

– Om man inte har varit norr om Torsby kan man inte förstå hur det ser ut där. Det är vinter däruppe, så det ser väldigt bra ut.

Några stora snömängder är det ändå inte tal om. Och det är inte bara negativt, enligt Glenn Olsson.

– Om man fick önska så skulle man kanske vilja ha lite mer snö, men rallyförarna gillar ju att åka fort, och det kommer att gå fort på de här vägarna! Det är hårt underlag, mycket is och det kommer att bli lite rakare kurvor i och med att det inte är lika höga snövallar.

På måndag väntas en mer varaktig övergång till minusgrader även i Karlstadområdet. Arrangörerna av sträckan på Färjestads travbana räknar med att spola underlaget non-stop, dag och natt så snart termometern visar minus. Slår vädret bara om ska man hinna få tjock is på banan lagom till invigningen på torsdag nästa vecka.

Men Glenn Olsson poängterar att all planering gäller läget just nu. Imorgon kan det se annorlunda ut.

Hur noga följer du vädret?

– När prognoserna är bra tittar man mindre, men när de ser sämre ut då tittar man ganska ofta!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt 2017

Mer i ämnet