Två skjutna vargar blev resultatet av årets vargjakt i Vimyrenreviret. Foto: SVT

Jakten över – bara två skjutna vargar

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutas årets vargjakt, men bara två av de sex vargar som fick skjutas i Vimyrenreviret har fällts. Jägarna har helt enkelt inte hittat fler djur.

Den andra januari inleddes vargjakten i Värmland.

Redan den första dagen sköts två djur, en hanne och en hona, men sedan tog det stopp. När jakten nu summeras har bara två vargar skjutits.

Varg i Värmland

– Vi har inte hittat fler djur, säger Boo Westlund, presstalesperson för jägarna i VImyrenreviret som är det område länsstyrelsen pekat ut för jakt.

– Uppdraget var ju att tömma reviret, och det har vi gjort. Sen visade det sig att det fanns betydligt färre vargar än vi trodde.

Inga spår efter fler vargar

Vimyrenreviret är dokumenterat sedan flera år tillbaka . Det finns bilder från området där åtta vargar äter på en fälld älg, men inte heller länsstyrelsens naturbevakare har lyckats hitta spår efter några fler vargar just nu.

– Vi måste ju fatta jaktbesluten före den första oktober, och då får vi använda förra årets inventering som underlag, säger David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Valde ni fel revir för jakten?

– Nej, inte med det underlag vi hade när vi fattade beslutet.

Men  med facit i hand?

– Då skulle man ha kunnat välja ett bättre lämpat revir , ja.

Jakten utvärderas

Länsstyrelsen ska nu utvärdera jakten för att se om något kan göras annorlunda nästa vinter.

Skulle man kunna fatta beslut om antalet vargar först och välja revir senare?

– Det skulle kunna vara ett sätt att göra det på ett bättre sätt. Det är något vi får titta på nu inför nästkommande beslut.

Jägarna ändå nöjda

Trots att inte hela jaktkvoten fällts är jägarna ändå nöjda med utfallet av jakten.

– Det viktigaste är att vi får möjlighet att förvalta varg som allt annat vilt, säger Boo Westlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet