Anna Lundmark Lundbergh, vd för Almi Värmland, om varför jämställda styrelser ger mer lönsamma företag. Foto: TT/SVT

Jämställda bolagsstyrelser lönsammare – men ovanliga

Uppdaterad
Publicerad

13 procent av bolagsstyrelserna i Värmland har en jämn könsfördelning, vilket är under riksgenomsnittet på 15 procent. En ny rapport från Almi visar, svart på vitt, att jämställda styrelser ger högre lönsamhet för företaget.

– Ju mer olika det finns i en styrelse; olika preferenser, erfarenheter, kompetenser – desto lättare har man att tolka allt det som händer i omvärlden. Man får bättre diskussioner, bättre beslut, högre innovationskraft, högre attraktionskraft, säger Anna Lundmark Lundbergh, vd för Almi Värmland.

Rapporten är unik i sitt slag, eftersom den tittar på jämställdheten i sig – inte bara på antalet kvinnor totalt. Dessutom bygger den på mer data än bara ett stickprov: alla företag i landet som har minst två styrelseledamöter och omsätter mer än fem miljoner kronor eller har minst fem anställda ingår i studien.

– Det är de facto skillnader som vi visar på, det är inte en eventuell skillnad, säger Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation, som varit med och tagit fram rapporten.

Fyra procent kvinnodominerade

I Värmland har andelen jämställda bolagsstyrelser ökat med två procentenheter sedan 2013. Fyra procent av styrelserna idag är kvinnodominerade – lika många som 2013.

Enligt Anna Lundmark Lundbergh kan länets branschstruktur vara en anledning till de siffrorna – mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.