Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vardagen klarar jag bra men vid högre ansträngning, när jag använder de större muskelgrupperna, blir jag fort sliten, säger Johan Lindqvist om sitt tillstånd drygt nio månader efter att han blev sjuk i covid-19.. Foto: Rino Rotevatn/SVT/Arkiv

Johan fick covid-19 i april – fortfarande inte återställd

Publicerad

Sedan coronapandemin nådde Värmland har drygt 7 300 värmlänningar konstaterats smittade och 75 har behövt intensivvård. En av de som vårdats på intensiven är Johan Lindqvist från Arvika som drygt nio månader efter insjuknandet fortfarande inte är helt återställd.

Den 12 april 2020 blev Johan plötsligt sjuk. Efter en vecka med feber sökte han vård och det konstaterades att han var sjuk i covid-19. Han lades in på sjukhus där han fick intensivvård och skrevs inte ut förrän en månad senare. Men han var inte återställd då och är det inte nu heller.

– Vardagen klarar jag bra men vid högre ansträngning, när jag använder de större muskelgrupperna, blir jag fort sliten, säger Johan Lindqvist om den allt överskuggande trötthet som sjukdomen fört med sig.

Det har nu gått över nio månader sedan Johan Lindqvist insjuknade i covid-19 och han är fortsatt sjukskriven på grund av sviterna från virusinfektionen.

– Man får bita ihop så länge man har tänder, säger han om kampen för att bli helt återställd igen.

Extrem trötthet

Johan tränar nu regelbundet för att återfå krafterna. Men träningen har också ett pris i form av extrem trötthet.

– Jag kan sova tolv timmar per dygn. I bland blir jag så trött att jag kunde lägga mig rakt ner på trottoaren.

Den pågående sjukskrivningen varar fram till den första mars. Därefter är det tänkt att han ska börja arbeta igen, till en början på deltid för att så småningom trappa upp mot heltid.

– Först ska jag få komma i väg och träna på internat, på Frykcenter, så får vi utvärdera efter det. Jag hoppas det ska ge fler svar än frågor.

I videon ovan berättar Johan Lindqvist om vad som är och har varit jobbigast med den långdragna sjukdomen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet