Jössenavet ger nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt kooperativ ger nya möjligheter för långtidsjukskrivna och långtidsarbetslösa. Nu har tolv personer ett jobb att gå till och de är själva delägare.

I Brunnsberg finns det nya kooperativet som producerar kryddor till Örtrikultur. Och här arbetar man med att skapa meningsfulla jobb.

–Jag mår jättemycket bättre än vad jag gjort innan. Jag har varit sjukskriven under många år och mår mycket, mycket bätter nu. Så för mig är det ökad livskvalitet, säger Anna Eriksson.

I Arvika och Eda kommuner är i dag 1 076 personer öppet arbetslösa eller har aktivitetstöd. Genom ekonomiskt stöd av Finsam, en samorganisation mellan kommuner, landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, har man nu fått igång kooperativet. Allt började med en kurs inom Framsteget.

-–De har nu startat ett socialt företag, registerat det här och är nu styrelseledamöter i det här företaget . Nu är målsättningen för företaget att kunna anställa personer med lönestöd och att vi har intäkter, som gör att vi kommer att kunna klara att göra de anställningarna, säger handledaren Kenneth Johannesson.

Gunilla Nävehed är en av de tolv som nu är delägare i Jössenavet. Ja, Jössenavet är ett arbetsnamn, de har precis skickat in en ansökan om att få tillgång till det namnet. Och Gunilla ser det här som en viktig nystart i hennes liv.

–Om inte annat så är det början. Jag har ju kommit ut igen från att inte gjort nånting på flera år, så det är positivt i vilket fall som helst., säger hon.

Anna Eriksson tror att det kommer att gå riktigt bra för kooperativet.

–Det bra människor, drivna människor. Vi har mycket idéer att jobba vidare på. Jag tror att det kommer att funka.

Och det finns idéer. Kenneth Johannesson berättar om ett planerat hunddagis i Arvika.

– Vi har ett hus på gång i Arvika. Andra idéer har varit cafeverksamhet, legotillverkning och sånt här. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer