Det är stopp vid gränsen för Jerry Nilsson att fira jul med föräldrar, syskon och annan släkt i Sverige, för han har inte råd att sitta i karantän när han kommer tillbaka till Norge Foto: SVT

Karantänsregler i Norge stoppar Jerrys julfirande: ”Har inte råd”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin och karantänsreglerna i Norge ställer till det i julfirandet för många människor på båda sidor av gränsen mellan Norge och Sverige. För Jerry Nilsson, som bor med sin kärnfamilj i Eidskog, slår reglerna så hårt mot hans ekonomi att det stoppar firandet med föräldrar, syskon och släkt i Sverige.

Jerry Nilsson från Värmland jobbar på sågverk i Norge och bor i Eidskog med fru och barn. Han har bara 14 kilometer fågelvägen till sin pappa i Ämterud utanför Charlottenberg i Värmland där jularna brukar firas med familj och släkt. Men så blir det inte i år. 

– Om jag åker över till Sverige och sen ska tillbaka till Norge gäller tio dagars karantänsregel och jag har inte så mycket pengar på banken. Jag har inte råd att stå två veckor utan jobbintäkter, förklarar han.

Coronapandemin

Träff vid gränsen

Nu väntar ett julfirande över telefon och kanske en lite annorlunda julklappsutdelning med pappan vid möte på var sin sida gränsen. Jerry Nilsson tycker att det är tråkigt men förstår samtidigt åtgärderna.

Han anser däremot att karantänsreglerna kunde ha lättats för de som har nära anhöriga på andra sidan gränsen till kanske tre dagars karantän och sedan ett covid-test.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet