Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om varför man i Forshaga valt att dra ner på tiden som julbelysningen får vara tänd. Foto: SVT

Julbelysningen begränsas i många kommuner i Värmland

Publicerad

Ljus i träd, girlanger och ljuskulor. Det finns en mängd olika varianter på offentlig julbelysning, men i år kommer de inte att lysa lika mycket och lika länge i de värmländska kommunerna som tidigare år. Det visar en enkätundersökning som SVT Värmland gjort. 

I jakten på att spara el och energi har flera kommuner i landet bestämt sig för att spara på julbelysningen  – även om det egentligen inte sparar så mycket pengar.

– Det är mer en symbolfråga än att spara pengar, säger Morgan Häggbom, teknisk chef i Forshaga kommun. En av de kommuner som bestämt sig för att dra ner på tiden som julbelysningen får vara tänd.

”Handlar om några tusenlappar”

Redan strax efter nyår släcks julbelysningen i Forshaga ner för årets säsong. Omkring tio dagar tidigare än vanligt.

– Julbelysningen kostar kommunen omkring 6 000 kronor för hela perioden. Genom att släcka den lite tidigare räknar kommunen med att spara cirka 1 500 kronor.

Hör mer i klippet om varför man i Forshaga valt att dra ner på tiden som julbelysningen får vara tänd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.