– Det är en sådan press att umgås och vara lycklig. Man passar inte in i normen om man är ensam på julen, säger Bosse Rosén. Foto: SVT

Julen tung tid att vara ensam

Publicerad

Julen beskrivs ofta som familjehögtiden nummer ett.

Men för den som inte har någon familj – som kanske inte har någon alls – kan ensamheten vara extra tung att bära så här års.

Bosse Rosén i Karlstad är en av dem.

Vi möter Bosse Rosén på Resurscentrum i Karlstad. Han sitter i rullstol efter en stroke för ett par år sedan. Två gånger i veckan kommer han till dagverksamheten här för att träna – och umgås.

Resten av tiden tillbringar han i sin lägenhet. Ensam.

Så här års känns det extra tungt.

– Man blir ju itutad i alla medier att det är en familjehögtid, och folk åker fram och tillbaka till sina släktingar. Man tänker att alla andra är så lyckliga. Det är så man tänker när man är ensam.

”Undrar om de har det trevligt”

Han beskriver pressen han känner när julen närmar sig. Att umgås, äta gott, ha det mysigt.

– Förr, innan stroken, gjorde jag faktiskt lite julbord för mig själv, med skinka och köttbullar. Men det är ju inte så roligt att greja i flera timmar och sedan äta på en kvart. Det går fort att äta när man är ensam.

– När man ser att det lyser i grannhusen tänker man ibland på vad de gör där borta. Om de har det trevligt.

Kommunen bjuder in

Men i år bli det annorlunda. I år håller vård och omsorgen i Karlstad kommun för första gången Resurscentrum öppet på julafton.

Det blir julfirande för alla som vill komma, med julmat, underhållning och Kalle Anka. Kanske dyker till och med tomten upp.

– Det är många som är ensamma på julen, på olika sätt. Här är alla välkomna, säger Cecilia Aurell, aktivitetssamordnare på Resurscentrum.

Och Bosse tycker att det gemensamma firandet är viktigt, inte bara för honom själv.

– Det betyder att jag har någonstans att gå, och det finns många andra som också är ensamma.

Hur tycker du att vi borde tänka kring julen med tanke på att alla faktiskt inte har någon att fira den med?

– Man kanske inte skulle framställa den som en familjehögtid så mycket som man gör. Det finns ju faktiskt många ensamma människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.