Julia gör konst som sticker ut

Publicerad

Kreatör och mural/gatukonstnär Julia Rio från Takene i Brunskog utanför Arvika är nyutexaminerad från Konstfack i Stockholm, frilans med uppdrag både inom och utom Sverige. 

– Jag arbetar med allt från offentliga utsmyckningar till att delta i olika festivaler och hålla workshops med barn och ungdomar på skolor, berättar Julia Rio när vi träffar henne i Värmlandsmontern på bokmässan i Göteborg.

”Man kanske förändrar någons dag”

Hon garnbombar våra gator med budskap, symboler och poesi och gör olika installationer med garn. Hennes uppdrag i Värmlandsmontern är att virka utsmyckning till ett par pallar.

– Man förändrar inte världen med garnkonst, men man kanske förändrar någons dag, någon som stannar upp och spontant ser det färggranna och fluffiga när det möter grå betong, säger Julia.

Julia garnbombar våra gator med budskap, symboler och poesi. Foto: SVT

Julia Rio brinner för att sprida mer färg och glädje på gatan och ser det offentliga rummet som vårt gemensamma vardagsrum, där vi alla kan vara med och förändra.

Är inne i en målarperiod

När hon inte virkar och stickar gatukonst, gör hon andra typer av offentliga utsmyckningar.

– Just nu är jag inne i en målarperiod för jag har gjort så mycket textil som försvinner på gatan men om jag målar något permanent så får det vara kvar så det är en annan känsla i det, säger Julia.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer