Birgitta Seleskog som bor just vid Soltorget väcktes av musiken vid 7:30-tiden på lördagmorgonen. Foto: SVT

Julmusik i Karlstad – för högt och för tidigt

Publicerad

Sedan i fredags spelas musik från högtalare i centrala Karlstad från morgon till kväll. Men efter klagomål har Centrum Karlstad beslutat att förändra när och hur musiken hörs.
– Istället för att börja spela klockan sju så börjar vi klockan nio och sedan har vi sänkt volymen också, säger Maria Dahlbom, vd på Centrum Karlstad.

I fredags eftermiddag började julmusik ljuda i centrala Karlstad. Julgranen vid Stora torget har fått högtalare, men också kronan som hänger ovanför Soltorget har försetts med en anläggning.

Birgitta Seleskog som bor just vid Soltorget väcktes av musiken vid 7:30-tiden på lördagmorgonen.

– Det var ganska högt tyckte jag och jag vaknade ju av det helt enkelt, berättar hon. Det var som en radio och jag gick upp och tittade lite.

Tog till sig klagomålen

Tonerna i Jingle Bells och andra jullåtar hördes sedan mellan sju på morgonen och nio på kvällen fram till i måndags. Därefter har Centrum Karlstad gjort vissa förändringar då ett par klagomål kommit in till kommunen.

– Vi har ju valt att bo i det här området och är vana vid mycket ljud och Soltorget är ju en plats där mycket sker men det här kändes sådär och var inte så trivsamt, säger Birgitta Seleskog.

650 olika jullåtar

Nu är volymen lägre och musiken har en senare start, klockan nio på morgonen. En lista med omkring 650 låtar ska skapa en god stämning inför jul hoppas Centrum Karlstad.

– Dels är det för att få en skönare julkänsla och dels är det en trygghetsfaktor som gör att det blir en bättre miljö att vara i stan, säger Maria Dahlbom som är VD på Centrum Karlstad.

Varifrån kommer idén?

– Det finns olika ställen som har inspirerat oss, bland annat Jönköping city som har musik i staden också. Det här är ju ett försök nu och sedan får vi se om vi kan se en fortsättning på det här över året.

Så det kan bli musik här året runt?

– Ja, det skulle det kunna vara. Det har vi ju även i Orrholmsgaraget där det spelas klassisk musik, säger Maria Dahlbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer