Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Tror det faller på juridiken” Foto: SVT

Juridiken kan stoppa Muminsatsningen

Publicerad

Vänsterpartiet tror inte på att det politiskt går att stoppa planerna på en Muminetablering i Karlstad. Däremot kan juridiken göra det. Den bedömningen gör Lena Grip, vänsterpartist i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad.
– Politiken i Karlstad är så pass enig, så jag tror att det är de juridiska verktygen som i slutändan kommer att avgöra, säger hon.

Hon pekar på strandskyddsregler och arrendatorernas rättigheter som avgörande.

Så enligt dig, blir det något eller ej?

– Nej, jag tror inte det. Jag tror det faller på juridiken i slutändan.

Juridisk process

Kommunalrådet Erik Nilsson (KD) tror också att det väntar ett antal överklaganden innan det kan bli någon Muminetablering.

– Det är en stor investering i besöksnäringen i Karlstad, och viktigt av det skälet. Vi gör vad vi kan med detaljplanen så seriöst och duktigt och bra så får vi se vart allt tar vägen. För det är klart att det kommer att bli en juridisk process innan det är klart, det tror jag, säger han.

Politiskt beslut

I november ska alla politiska beslut om etableringen av ett Muminland på Skutberget vara tagna.

Hittills är det bara Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Karlstadpartiet livskvalitet som klart uttryckt att de är emot etableringen.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har hittills sagt ja till Muminsatsningen men båda de partierna har varit splittrade i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet