Håkan Florin drabbades själv av prostatacancer och genomgick en lyckad operation 2011.

Frustration efter besked om prostatascreening

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen meddelade i dag att de inte kommer att rekommendera någon allmän screening av prostatacancer. Myndigheten gör bedömningen att en allmän screening skulle leda till överdiagnosticering och överbehandling. Men företrädare för Prostataförbundet i Värmland anser att Socialstyrelsen fattat ett felaktigt beslut som kommer att kosta liv.

– Jag känner en djup besvikelse. Och en djup frustration. Vi har jobbat så hårt för att få till stånd en allmän screening, säger Håkan Florin som är ordförande i Prostatacancerföreningen i Värmland.

Håkan Florin drabbades själv av prostatacancer och genomgick en lyckad operation 2011. Sedan dess har han arbetat för att få till stånd en allmän screening av prostatacancer. I praktiken skulle en sådan screening innebära att alla män över en viss ålder erbjuds möjligheten att testa sig genom ett enkelt blodprov. Men några sådana rekommendationer kommer Socialstyrelsen alltså inte att ge.

– Konsekvensen av det blir ju att vi fortsätter på samma vis som i dag. Varje år kommer det in 1800 män för sent för botande behandling. De får ett förkortat liv, säger Håkan Florin.

Risk för överdiagnostocering

Den utredning som Socialstyrelsen låtit göra av nackdelar kontra fördelar av en allmän screening av prostatacancer har kommit fram till att en allmän screening skulle leda till en överdiagnosticering och överbehandling av cancerformen.

– Vår bedömning är att nyttan med prostatacancerscreening i dagsläget inte tydligt skulle överväga de negativa effekterna. Det finns en risk att screening skulle kunna göra alltför stor skada i form av överdiagnostik, överbehandling och biverkningar, säger Lars-Torsten Larsson, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Men Prostatacancerföreningens Håkan Florin ger inte mycket för Socialstyrelsens argument.

– Jag köper inte deras argumentet. Våra läkare, urologerna, kan bedöma det här. Jag litar på dem och deras kompetens, säger Håkan Florin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.