Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kajpromenaden sträcker sig från Mariebergsskogen till Pråmkanalen. Foto: SVT

Kajpromenaden i Karlstad invigd

Publicerad

Vattennära med Vänern inom räckhåll, så beskriver kommunalrådet Frida Pettersson (C) läget vid Tullholmsviken när den nya kajpromenaden invigdes.
Nu kan Karlstadborna promenera från Mariebergsskogen, runt Orrholmen till Tullholmsviken och vidare förbi Inre hamn, för att sedan strosa längs Pråmkanalen in till stan.

Från att området tidigare varit mest gröna ytor, lagerlokaler och industribygdnader så har det byggs bostäder vid Tullholmsviken. Nu öppnar den nya stadsdelen upp Karlstad mot vattnet och det sydvästliga läget mot Vänern.

– Förut passerade man mest förbi Tullholmsviken men nu passerar och verkar människor här dygnet runt. Det ställer lite andra krav på området och vi tror att den här kajpromenaden gör att det här området får vissa kvaliteter och kan göra att människor kan må lite extra gott, säger Frida Pettersson.

Kommunalrådet Frida Pettersson (C) och stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) Foto: SVT

47 000 trallskruvar

Längs det 300 meter långa promenadstråket finns sittplatser och planteringar. Materialen är av sten, lärkträ och betong, och för att vara extra tydlig så berättade stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) att det används ungefär 10 000 meter lärktrall och 47 000 trallskruv för att färdigställa kajpromenaden vid Tullviken.

32 miljoner kronor

Trots att den här delen av området invigdes nu så har projektet en fortsättning.

– Det ska till en liten pir och lite båtplatser här i framtiden då alla tillstånd är på plats, så den här platsen kommer bara att bli bättre i framtiden, lovar Erik Nilsson.

”Det här är allas kajpromenad” säger kommunalrådet Frida Pettersson (C) Foto: SVT

Kajpromenaden har kostat 32 miljoner kronor.

– Vi vill vara extra noga med att betona att det här är hela Karlstad kommuns invånares kajpromenad. Det här är allas kajpromenad, säger kommunalrådet Frida Pettersson (C)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer