Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Gren berätta om vilka åtgärder Filipstads kommun gjort vid Kalhyttan för att optimera anläggningen och få ut mest möjliga mängd snö per kilowatt. Foto: SVT

Kalhyttan i Filipstad måste spruta snö nattetid

Publicerad

I Filipstad kommer det krävas, inte bara koll på minusgraderna utan även på elpriset, för att man ska kunna preparera de skidspår som längdskidåkarna vant sig vid. Här har kommunen ett timavtal på el och man vet först klockan 13 dagen innan om priset tillåter att man sprutar snö.

– Alla vet ju om att elen är dyrare och vi försöker då att optimera anläggningen och spruta snö vid rätt tillfälle, säger Per Gren, fastighetschef vid Filipstads kommun.

Det här kommer innebära att mängden konstsnö kommer att vara betydligt mindre än förra vintern.

– Förra vintern sprutade vi ungefär 40 000 kubikmeter snö, berättar Lars Svartnäs vice ordförande för Filipstads skidförening. I år räknar vi med att spruta cirka 20 000-30 000 kubikmeter.

Snöläggning beroende av elpriset

Skidföreningen har planerat banorna beroende på mängden snö och är förberedda på att man i år kommer att behöva spruta snö nattetid. Förra vintern kunde man spruta snö när temperaturen tillät det men i år får man ta timpriset på el med i beräkningen, förklarar Per Gren.

Det kräver ett aktivt samarbete mellan skidföreningen och kommunen.

– Det är jätteviktigt. Vi på kommunen kan inte göra det själva och skidföreningen ställer upp och har kommit med många kreativa förslag, säger Per Gren.

I klippet berättar Per Gren berätta om vilka åtgärder man gjort vid Kalhyttan för att optimera anläggningen och få ut mest möjliga mängd snö per kilowatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer