Så ser det ut när de sprider kalk i tjärnen. Foto: SVT

Kalkning räddar många arter

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett omfattande arbete med att kalka sjöar och vattendrag i Värmland. Det är 40 år sedan arbetet mot försurning startade och trots goda resultat måste man troligen fortsätta i minst hundra år till.

– Vi ser ju bland annat på fiskpopulationerna att de återetablerar sig och att de stärks. Man får mer livskraftiga bestånd när vi kalkar, säger Sandra Woronin, samordnare för miljöövervakning i sötvatten på länsstyrelsen i Värmland.

Sammanlagt sprids över 24.000 ton kalk över Värmland i sommar med hjälp av båtar, helikopter och doserare. Det är ett omfattande arbete som kräver mycket planering.

Vid en spegelblank tjärn norr om Mangskog möter vi Bengt Epperlein på Värmlands läns kalkningsförbund och Sandra Woronin som leder arbetet.

Sandra Woronin och Bengt Epperlein på plats i Mangskog Foto: SVT

På en liten vändplan intill står en lastbil med kalkbehållare, en helikopter och säckar med 26 ton kalk.

Piloten Marius Johanssen Foto: SVT

– Här kommer vi kalka i två tjärnar och en våtmark idag, berättar Bengt Epperlein.

Efter en stund kommer piloten Marius Johanssen och hans kollegor som ska utföra jobbet. Kalket lastas i behållare som rymmer ungefär ett ton åt gången. Marius Johanssen plockar upp behållaren med helikoptern och släpper kalket på angivna platser. Ett jobb han gjort i snart 14 år.

– Det är ett fint jobb, man får se väldigt mycket och ingen dag är den andra lik, säger Marius Johanssen.

Dyrt men nödvändigt

Sedan 1977 har man kalkat till en kostnad av 5 miljarder kronor på nationell nivå. Men utsläppen av försurande ämnen fortsätter och på Länsstyrelsen ser man ett fortsatt behov i minst hundra år framöver.

– Vi har historiskt sett fått väldigt stora mängder surt nerfall i Värmland och vi har väldigt svårvittrade bergarter i det här länet och tunna jordtäcken vilket gör att markens motståndskraft mot försurning inte är speciellt hög.

Kalkning pågår Foto: SVT

Vad hade hänt om ni inte hade kalkat i den här omfattningen?

– Många djurarter hade dött ut. Både flora och fauna tar ju skada av försurningens effekter.

Flodpärlmusslan och flodkräftan hör till de arter som är känsligast mot försurning, men också, mört, öring och en del arter av bottenfauna är väldigt försurningskänsliga, enligt Sandra Woronin.

– Det kostar pengar men det är en nödvändighet. Fisket tillexempel skulle ju inte kunna fungera om vi inte hade kalkat, säger Bengt Epperlein.

Varje behållare rymmer cirka 1 ton kalk så det blir många vändor på en dag Foto: SVT

Torsby surast

Kalkningen bedrivs i samarbete mellan Värmlands läns kalkningsförbund, som är ett samarbete mellan 12 kommuner, och Länsstyrelsen Värmland. Den är nationellt finansierad. Regeringen anslår medel till Havs och Vattenvattenmyndigheten som sedan beslutar om fördelning till länsstyrelserna. I Värmland läggs allra mest resurser i Torsby.

– Det är där vi lägger nästan hälften av kalkningen, det är den berggrund och mark som är sämst när det gäller att kunna balansera försurning, säger Bengt Epperlein.

Här kan du se när det kalkas där du bor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.