Foto: TT

Kan bli värmerekord i Värmland i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Helgen har värmerekord i sikte i länet. Rekordtemperaturerna för Karlstad respektive Arvika i majmånad är sedan tidigare 29 grader från 1903 och 29,8 grader från 2012.

– Det finns en liten chans att värmerekordet ryker under lördagen, framförallt i Karlstad, säger Pererik Åberg meteorolog på SVT.

Maj månad har hittills bjudit värmlänningarna på sol och värme. Och ingen som älskar vädret vi har just nu kommer att bli besviken i helgen.

– Det kommer att bli varmt och det kan bli en del höga moln men ingen nederbörd. Det kan bli temperaturer upp emot 27-28 grader, säger Pererik Åberg, meteorolog på SVT.

Värmerekord i sikte

Nya värmerekord kan vara att vänta i helgen, högsommarvärmen håller i sig och rekordet i Karlstad från 1903 är

Foto: SVT

inom räckhåll.

Troligtvis kommer även rekorden för medeltemperaturen i maj att ryka i år. Sedan mätningarna började blir troligtvis den här månaden den varmaste hittills.

I Arvika har vi idag en medeltemperatur på 13,6 grader från 1945 och hittills i år är medeltemperaturen på 14,2. För Karlstads del är rekordet på 14 grader från 1889 och hittills i år är även den på 14,2 grader.

Värmen håller i sig

Hur länge kommer den här värmen att hålla i sig?

– Tittar vi tio dygn framåt så händer inte så mycket. Högtrycket ser ut att ligga kvar, säger Pererik Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.