Urban Eriksson och James Eriksson överlämnade idag förlagan till Taserudsstaken som de haft i släkten i över hundra år.

Kända Taserudsstaken överlämnades till Rackstadsmuseet

Uppdaterad
Publicerad

En västvärmländsk kändis med okända rötter tog i dag plats på Rackstadsmuseet i Arvika. Det handlar om Taserudsstaken som överlämnades av den släkt som inte bara ägt den i över hundra år utan också fört ut den i stora vida världen.

Arvikaprofilen Elis i Tasere köpte den ljusstake som kom att bli förlaga till Taserudstaken på auktion vid Klockarbostället i Blomskog 1904. Men mycket tyder på att den ursprungliga ljusstaken inte alls är värmländsk till sitt ursprung.

– Min far, Matts Eriksson, sade att det är vitbok i staken. Och är det vitbok i den så torde det vara tveksamt att den kommer från våra trakter. Den borde komma söderifrån, säger James Eriksson som föddes in i den familj som tillverkat och sålt kopior på originalljusstaken ända sedan början av 1930-talet.

Spritts över världen

Enligt familjen Eriksson ska de första Taserudsstakarna med Elis fynd som förlaga ha tillverkats av en lärling vid namn Nanna Johansen redan innan 1910. De ska ha väckt förtjusning bland Elis bror bildhuggaren Christian Erikssons vänkrets i Stockholm. Men någon mer omfattande produktion kom egentligen inte i gång förrän Elis i Taseruds brorson, Matts Eriksson, satte fart i verkstaden i Taserud. Sedan dess har ljusstakarna spritts världen över.

– Jag vet att den finns i Japan, åtminstone fanns den en tid i entrén till FN-huset i New York och på Nya Zeeland. Det är roligt, säger James Eriksson som tog över produktionen efter sin far Matts.

Foto: SVT

Överlämnades till museet

Under onsdagen lämnade James Eriksson och hans son Urban över den ursprungliga Taserudsstaken till Rackstadsmuséets chef Anna Skoglund. Där kommer den att stå framgent, även om familjen Eriksson fortsatt äger den.

– Jag har inget ställe där hemma där jag kan visa upp den. Det är bättre att den är här. Och när jag kom med ljusstaken till museet så hade jag en speciell känsla i bröstet. Det var som om cirkeln slöts på något vis, säger Urban Eriksson.

Och museichefen strålade i samband med överlämnandet.

– Det är en glädjens dag när ett föremål som är så unikt och som har satt Taserud på kartan kommer hit till museet där den får stå som en länk mellan konsten och konsthantverket i trakten, säger Anna Skoglund.

Vad tänker du om att Taserudsstaken sannolikt inte är värmländsk då?

– Nej, den är väl inte det. Men genom Elis har den blivit värmländsk. Den har varit i släktens Erikssons ägo i generationer och det är släkten som har tillverkat nya ljusstakar, säger Anna Skoglund.

Stakens ålder okänd

Hur gammal originalljusstaken är finns det ingen som med säkerhet kan säga. Enligt traditionen i familjen Eriksson är den från 1700-talet medan teveprogrammet Antikrundans expert Knut Knutsson placerar den i 1800-talets början. Oavsett är det ett stycke lokal konsthantverks- och  släkthistoria som nu tagit plats i en monter på Rackstadsmuséet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.