• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Karlstad Energi varnar för blufförsäljare

Publicerad

Karlstad Energi har fått in runt 15 samtal om oseriösa elförsäljare som försöker få elkunder att skriva på avtal.

Samtalen om oseriösa elsäljare kommer främst från stadsdelen Våxnäs i Karlstad och tillvägagångssättet är i stort sett detsamma i alla fallen:

– Dom söker upp elkunden, via dörrknackning eller på gatan på stan, och säger att det är dags att teckna att nytt elavtal. Ett som blir billigare. Dom säger att dom samarbetar med oss. Men det är viktigt att veta att vi inte har några samarbetspartners på det viset, berättar Peo Ajaxon som är kommunikationsansvarig på Karlstad Energi.

Problemet med oseriösa elförsäljare är återkommande och nu verkar en ny ”stöt” vara på gång då Karlstad Energi fått in runt 15 samtal idag och igår.

– El är ju en lågintresseprodukt. Är du inte jätteintresserad så är det inte lätt att hänga med och då är det lätt att bli lurad, säger Peo Ajaxon.

Från Karlstad Energi jobbar man hela tiden i dialog med Konsumentverket och med sin branschorganisation Svensk Energi för att slippa undan oseriösa aktörer. Bland annat pågår en diskussion om att alla telefonsamtal alltid ska följas av att man får hem ett avtal som man får skriva under för att bekräfta överenskommelsen. Det finns också förslag på att certifiera alla elhandlare.

Men det är svårt att komma åt fifflet för knepen som de oseriösa säljarna använder sig av blir fulare och fulare, enligt Ajaxon.

– Var väldigt försiktig, tipsar Peo Ajaxson.

Peo Ajaxons råd för att slippa bli lurad:

Visa

* Skriv aldrig på ett avtal direkt utan begär in papper som du kan läsa i lugn och ro.

* Visa aldrig upp ditt elavtal – det kan avslöja detaljer som inte ska hamna i händerna på oseriösa aktörer.

* Har du ingått ett elavtal via telefon eller hemförsäljning kan du inom 14 dagar ångra ditt avtal. Vänd dig till din elleverantör så får du hjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer