Fina badstränder, javisst, men sandbankerna i Karlstad innebär också problem. Foto: SVT

Minst en sommar till med sandstränder i älven

Uppdaterad
Publicerad

Sandbankar i Klarälven ger inte bara fina badmöjligheter mitt i Karlstad. Det innebär också att vissa linjer med båtbussar har fått ställa in eftersom båtarna inte kommer fram. Dessutom är det stor risk för framtida översvämningar, framförallt vintertid.

– Isen riskerar att fastna på de här sandbankarna och då är det risk för översvämningar uppströms, framförallt vid Råtorp och Skåre, säger kommunens fastighetsdirektör Per-Anders Bergman.

Båtbussar kör på grund

Sandra Lithman som är båtbussansvarig berättar att både båtbusslinjer och hållplatser för båtbussen har ställts in.

– Vi tar oss inte fram med båtarna, vi stöter i sandbankarna tyvärr. Det är tråkigt, men vi gör vårt bästa och tar oss fram så långt vi kan, säger Sandra Lithman.

Får inte muddra

Karlstads kommun vill muddra i älven, men mark- och miljödomstolen sa nyligen nej till kommunens ansökan. Domstolen anser att miljöintressen i naturskyddsområden i älven då är hotade. Så i början av juli drog kommunen tillbaka sin ansökan – innan domstolens beslut vann laga kraft.

– Vi drog tillbaka ansökan, det finns saker vi vill förbättra så tillsammans med Länsstyrelsen ska vi jobba fram en ny ansökan, säger Per-Anders Bergman.

Bedömningen är att med en sådan process kan muddringen ske tidigast 2020.

Det innebär ytterligare minst en sommar med sandstränder i Klarälven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.