Karlstad först med skola för benskörhet

Publicerad

Benskörhet är en av våra vanligaste folksjukdomar och idag är det internationella osteoporosdagen. I Karlstad startade man för 15 år sen en osteoporosskola i primärvårdens regi och den har nu spritt sig till resten av landet.

Varannan kvinna över 50 år och var fjärde man riskerar att drabbas av en benskörhetsfraktur. Efter att man brutit till exempel handleden kan det behövas hjälp och stöttning för patienten ska komma tillbaka till ett normal liv, utan oro för att skada sig igen. I osteoporosskolan i Karlstad tränar man bland annat på att falla.

– Genom att jag tränar muskelstyrka och balans ökar jag parallellt tilliten till min förmåga och då minskar fallrädslan och risken för nya frakturer, säger Helene V Hjalmarson, fil. doktor i Folkhälsovetenskap vid Karlstads Universitet.

Kostar mycket

Enligt ST-läkaren Anders Otto är höftfrakturpatienterna en stor grupp som också kostar samhället mycket. Därför är det viktigt att ha standardiserade utredning av alla värmlänningar som får fraktur.

– Vi vet idag att en patient med osteoporos, som får rätt läkemedelsbehandling, kan halvera risken att få en höftfraktur och minska risken att få en kotkompression upp till 70 procent, säger Anders Otto, ST-läkare ortopedi på Centralsjukhuset i Karlstad.

Testar balans och muskelstyrka

Osteoporosskolan, med den så kallade Värmlandsmodellen, syftar till att minska risken för framtida frakturer för patienterna och skapa en hälsosam vardag trots deras benskörhet. I skolan testas balans, muskelstyrka, gånghastighet och patienterna får träffas och byta erfarenheter.

Unik modell

Värmlandsmodellen var unik för 15 år sen med en frakturkedja från ortopedkliniken ut till primärvården med osteoporosskola som hade ett multiprofessionellt team. Och nu har arbetsmodellen spritt sig till resten av landet.

– När vi började för femton år sen gjorde vi det i god tro. Nu vet vi genom forskning att det här är det rätta konceptet, med den stark frakturförebyggande kedja där vi också har en starkt omhändertagande för patienterna när de kommer ut i primärvården, säger Helene V Hjalmarson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.