Stefan Holm utreder möjligheterna till ett hoppcentrum i Karlstad Foto: SVT

Karlstad hoppas på elitsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads universitet kan bli ett prestationscenter för elitidrottssatsningar inom hoppgrenar i Sverige. Stefan Holm har fått uppdraget av friidrottsförbundet att undersöka var det nya hoppcentrumet ska placeras.

– Just nu ligger Karlstad i ledningen, säger han.

Redan nu har friidrottsförbundet tre prestationscentrum i landet. 2013 startade ett för kastgrenarna i Växjö, 2015 startades ett centrum för sprint och häck i Falun och 2016 startades ett medel/långdistanscentrum i Göteborg. Syftet är att utveckla grenen, både på individ- och tränarnivå. Och nu vill Karlstads universitet att nästa prestationscentrum, som ska bli ett centrum för hoppgrenarna, ska placeras i Karlstad.

– Det är viktigt för svensk friidrott att man kan samla kompetensen på ett ställe och att man kan hjälpas åt tillsammans för att bli ännu bättre än man är idag, säger Stefan Holm.

En viktig plats

Stefan Holm menar att det är viktigt för lovande idrottare att det finns en plats i landet dit man kan komma för att få hjälp. Just nu undersöker han, på uppdrag av friidrottsförbundet, var i landet hoppcentret ska placeras.

– Tanken är att bygga upp en struktur som fungerar, både när det gäller träning och tävling, säger han.

Karlstad ligger bra till

Det är friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson som kommer att fatta beslut om var det nya hoppcentret ska ligga. Beslutet fattas i oktober i år, och han menar att Karlstad ligger bra till. Han säger att det finns bra träningsförhållanden i Våxnäshallen och på Tingvalla, och att staden har det som krävs i övrigt i form av duktiga tränare och ett universitet.

– Jag tror absolut att Karlstad har det vi efterlyser, men inga beslut är fattade ännu, säger Stefan Olsson.

Men du är från Karlstad. Är du jävig?

– Jag kommer att lägga fram det som är bäst för svensk friidrott.

Friidrottsförbundets prestationscenter

  • Prestationscentrum skall vara just centrum eller det naturliga navet i utvecklingsarbetet för respektive grengrupp.
  • Individutveckling. Prestationscentrum skall bidra till att aktiva och tränare på såväl internationell och landslagsnivå får stöd och hjälp att utvecklas för att nå sin maximala och optimala förmåga. Detta gäller såväl dagens elit men också juniorer som startat sin resa.
  • Grenutveckling. Prestationscentrum skall också säkerställa att vi har en bra rekrytering från ungdomsverksamhet och uppföljning av yngre aktiva och tränare. Vi ser ett stort värde i att alla grenar och grengrupper kommer att utvecklas för ett starkt svenskt landslag i framtiden också.
  • Utveckling av tränare. Att erfarenheter mellan tränare tas tillvara på ett ännu bättre sätt och inte minst mellan olika generationer.

Källa: friidrott.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.