Hör Mattias Frithiof på WSP om viktiga framgångsfaktorer för glesbygdskommunerna. Foto: SVT/Oskar Hjelm

Så står sig Värmlands kommuner i regionkampen

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad placerar sig på 14:e plats medan Filipstad och Hagfors hamnar bland de sämst rankade i årets upplaga av Regionernas kamp. I rankingen som görs av analysföretaget WSP jämförs kommuner och regioners robusthet utifrån en mängd parametrar.

I jämförelsen tittar man bland annat på befolkningsutveckling, sysselsättning, löner, utbildning och meritvärden i årskurs 9. Varje kommun får då ett robusthetsindex.

Karlstad placerar sig på plats 14 av 89 och Hammarö på plats 18, medan tre av länets glesbygdskommuner hamnar i botten. Eda på plats 79, Filipstad 82 och Hagfors 83.

– En förklaring är att Karlstad har tillgången till en stor arbetsmarknad, många företag och en relativt välutbildad befolkning, säger Mattias Frithiof, sektionschef samhällsutveckling på WSP och en av författarna till rapporten.

”Kan lära sig av varandra”

Han fortsätter:

– De kommuner som hamnar längst ner har generellt haft låga resultat på de flesta av de faktorer vi mäter, även om alla är bra på något.

Kan inte en sådan här ranking ha en negativ effekt för kommuner som alltid hamnar i botten?

– Poängen är inte att hänga ut någon utan här finns en massa goda exempel och man kan lära sig av varandra.

I klippet hör du Mattias Frithiofs råd till kommuner som vill öka sitt robusthetsindex.

Värmlands kommuner i Regionernas kamp 2021

Karlstad 14

Hammarö 18

Kil 47

Sunne 47

Arvika 48

Forshaga 52

Kristinehamn 61

Torsby 61

Grums 66

Storfors 72

Årjäng 72

Säffle 75

Munkfors 77

Eda 79

Filipstad 82

Hagfors 83

Eftersom flera kommuner fått samma robusthetsindex och därmed samma placering är rankingen mellan 1-89. Placering 89 är alltså den kommun med lägst robusthetsindex.

källa: WSP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.