Högt bostadsbyggande och goda villkor för att utveckla arkitekturen ligger till grund för utmärkelsen. Foto: SVT

Karlstads kommun – Årets arkitekturkommun

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun har vunnit utmärkelsen Årets arkitekturkommun.

Priset delas ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund till den kommun i landet lyckats bäst med att kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen.

– Det är fantastiskt roligt att få den här typen av uppmärksamhet för det målmedvetna och långsiktiga arbete som stadsbyggnadsnämnden gör. Vi har ett gott samarbete internt med en väl fungerande förvaltning och externt med våra exploatörer och entreprenörer som bygger i Karlstad. Det gör att vi kunnat arbeta med framåtsyftande gestaltningsfrågor, planlägga mark i snabb takt och bevilja bygglov så att staden kan utvecklas och växa till förmån för både Karlstadsbon och besökaren. Det här priset är en bekräftelse på att vi gör ett bra arbete, säger Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen grundas dels på enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar samt på offentlig statistik där förmågan att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl dessa planer genomförs värderas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer