Trafiken kring våra större köpcentrum kan också orsaka problem i julruschen Foto: SVT

Karlstad vill sänka hastigheterna

Publicerad

Karlstad kommun antog redan 2016 en plan med målet att sänka hastigheten i tätbebyggda områden. Men arbetet är inte färdigt.

– I tätbebyggda områden med mycket människor som rör sig ska det inte gå så fort med bilen, säger Henrik Lander (C).

Redan 2016 antog Karlstad kommun en hastighetsplan med målet att sänka hastigheten. Men det är enligt ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, Henrik Lander (C),  inte så enkelt som att bara byta ut skyltarna.

– Arbetet går bra, men man måste också se på gatans utformning. Kommer man på en gata där vi sänkt hastigheten måste man också känna att hastigheten stämmer med gatans utformning. Vi tittar på trafikflöden och gång- och cykelvägar.

Flera medborgarförslag

Han menar också att det finns en tydlig önskan bland allmänheten att få sänkt hastighet i trafiken i Karlstad. De får också in flera medborgarförslag om sänkta hastigheter vid bostadsområden, skolor och förskolor.

– När vi antog hastighetsplanen hade vi förslaget ute på remiss och de synpunkter vi fick in var i stort sett alla postiva till sänkta hastogheter.

Poliitisk enighet

Enligt Henrik Lander (C) har det inte heller politiskt sett funnits några meningsskiljaktigheter vad gäller hastigheten i kommunen.

– Vi har varit helt överens om att vi vill jobba med det här. Det blir ju också en tystare stad med sänkta hastigheter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.