Så såg kommunfullmäktige ut innan coronapandemin slog till. Foto: SVT

Karlstads budgetfullmäktige inställt

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommunfullmäktige ställer in sitt kommande sammanträde – där budgeten för 2021 skulle klubbas.

– Jag ser ingen stor katastrof i detta, säger Henrik Lindblom (L), andre vice ordförande i fullmäktige.

Det är den ökande smittspridningen som ligger bakom beslutet. Fram tills idag har fullmäktige genomförts i en reducerad version, där bara hälften av partiernas ledamöter deltagit. Dessutom har man bytt till större, luftigare lokaler.

Men fullmäktige i november är ett viktigt sammanträde, eftersom man då fattar beslut om kommande års budget. Därför var planen att ändå låta alla ledamöter delta och hålla det i en lokal med 1 600 platser.

Coronaviruset i Värmland

– Det var så tanken var men sen har det hänt saker. Vi har fått en kraftigt ökad smittspridning och ett antal ledamöter i fullmäktige som varit oroliga för att vara med på ett fysiskt möte. Då kom vi idag överens om att ställa in, säger Henrik Lindblom.

Digitalt i december

Nu är planen att hålla ett digitalt möte i december istället, så att alla kan vara med. Tills dess hoppas man lösa de tekniska problemen med ett så stort digitalt möte. Hittills är det nämligen bara nämnderna och bolagen som haft digitala möten och med fullmäktiges uppåt 90 deltagare blir det lite mer komplicerat.

Skulle tekniken svika dem och budgeten därmed klubbas för sent är ingenting som Henrik Lindblom är särskilt oroad över.

– Det kan ju innebära att vissa nämnder blir lite försenade i sin internbudgetering, men det har även varit så tidigare att nämnderna inte tagit sin budget förrän i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet