– Det kan nog vara en stor skillnad för de som börjar i dag jämfört med dem som började förra hösten, säger hälsopedagog Annelie Berglind på studenthälsan vid Karlstads universitet. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Karlstads universitet: Ensamhet och oro vanligare bland studenter

Uppdaterad
Publicerad

Studenthälsan på Karlstads universitet upplever att fler studenter vänder sig till elevhälsan med frågor som rör ensamhet och oro sedan coronapandemin bröt ut. Det kan bero på att det är svårare för nya studenter att hitta sin plats i den sociala miljön när de omgärdas av restriktioner.

Det finns i nuläget ingen statistik på hur coronapandemin påverkat studenternas hälsosituation. Men på studenthälsan vid Karlstads universitet är ändå upplevelsen av att den nya vardagen med distansstudier och restriktioner påverkar studenterna.

– Det kan nog vara en stor skillnad för de som börjar i dag jämfört med dem som började förra hösten, säger hälsopedagogen Annelie Berglind på studenthälsan vid Karlstads universitet.

Hon upplever ingen dramatisk anstormning till studenthälsan även om frågor som rör ensamhet och oro för att andra inte följer coronarestriktionerna har blivit vanliga.

– Personer som i vanliga fall har problem med studiesituationen och får mycket hjälp av studiekamrater har inte det stödet i samma utsträckning nu, säger hon.

I videon ovan berättar Annelie Berglind om vad studenthälsan kan göra för att möta ensamhet och oro under pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet